Sosiaalinen ehdollisuus pistää tarkistamaan maatilalla työskentelevien työturvallisuuden ja työsopimukset
Jaa sivu:
Sosiaalinen ehdollisuus viljelijätukien edellytyksenä tuli voimaan Suomessa 1.1.2025. Ehdollisuus on otettu käyttöön, ja se on pakollinen koko EU:n alueella. Se koskee kaikki niitä ulkopuolista työvoimaa työllistäviä maatalousyrityksiä, jotka saavat EU:n kokonaan tai osittain rahoittamia pinta-ala- ja eläintukia.
Koko uuden menettelyn päätarkoitus on kiinnittää huomiota alalla työskentelevän palkkatyövoiman työ- ja sosiaalisiin oloihin. Euroopan unionin parlamentti haluaa ehdollisuudella varmistaa, että maataloudessa työskentelevät saavat saman kohtelun koko unionin alueella.
Ehdollisuuden tarkoituksena on myös suojella vesistöjä, maaperää, luonnon monimuotoisuutta ja vahvistaa ilmastotavoitteiden saavuttamista.
Sosiaalinen ehdollisuus koskee velvoittavana joko kokonaan tai osittain EU:n rahoittamia viljelijätukia. Ehdollisuus korvaa aiemmat täydentävät ehdot ja viherryttämistuen.
Ei välttämättä suuri muutos
Uusi menettely ei välttämättä merkitse juuri mitään muutosta vallitsevaan tilanteeseen siinä tapauksessa, että maatalousyrityksen työnantajavelvoitteet ovat kunnossa. Tällöin viljelijän byrokratiarasitus ei nykyisestään kasva. Ehdollisuus ei myöskään tuo tiloille uusia valvontaviranomaisia, vaan työsuojelutarkastuksia tehdään entiseen tapaan.
Aluehallintovirasto valvoo sosiaalisen ehdollisuuden noudattamista työsuojelutarkastusten yhteydessä ja työntekijöiden ilmoitusten perusteella.
Sosiaalisen ehdollisuuden ydin on se, että tuki on sidottu työoloista säädettyjen lakien noudattamiseen. Työntekijöiden työturvallisuuden ja työsopimusten laiminlyöminen voi johtaa tukien menetyksiin joko osittain tai räikeissä lakien rikkomistapauksissa kokonaan.
Uuden menettelyn myötä työsuojeluviranomainen (AVI) raportoi laiminlyönneistä tukia maksavalle viranomaiselle, joka tekee päätöksen tukien kohtalosta.
Seuraamukset 1-100 prosenttia
Sosiaalinen ehdollisuus koskee seuraavia tukia: ekojärjestelmätuki, eläintenhyvinvointikorvaus, sonnipalkkio, teurashiehopalkkio, emo- ja lypsylehmäpalkkio, teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkio, erikoiskasvipalkkio, kuttupalkkio, tärkkelysperunapalkkio, ulkosaariston nautapalkkio, luonnonhaittakorvaus, uudelleenjakotuki, uuhipalkkio, ympäristösitoumus, nuorten viljelijöiden tulotuki, perustulotuki ja ympäristösitoumukset.
Seuraamuksia laiminlyönneistä ei viljelijäyrittäjälle koidu välittömästi, vaan vasta kun valvontaviranomaisen kehotukset etenevät vaiheeseen, jossa päätökset ovat täytäntöönpanokelpoisia.
Tahattomissa vakavissa laiminlyönneissä seuraamus on tapauksesta riippuen 1-10 prosentin tukimenetys. Mikäli laiminlyönnit jatkuvat ja ne voidaan tulkita tahalliseksi seuraamus voi olla 15-100 prosenttia.
Työnantajan muistilista
Sosiaalisen ehdollisuuden tultua voimaan, on jokaisen ulkopuolista työvoimaa työllistävän maatalousyrittäjän syytä tarkistaa miten asiat tilalla toimivat.
Työsopimukseen liittyvät asiat on sovittava kirjallisesti osapuolten kesken. Tämä koskee kaikkia työsuhteita niiden pituudesta riippumatta. Työsopimus on laadittava ennen työsuhteen aloittamista.
Työolosuhteiden tila ja niiden parantamistarpeet on hyvä pistää ”paperille”. Hyvä muistaa, että työnantajan velvollisuus on olla aktiivinen työolojen parantamisessa.
Työnantajan on pystyttävä osoittamaan tarkastusviranomaiselle, että yritys noudattaa säädöksiä ja se kykenee toimimaan työilmapiirin parantamiseksi.
Osa- ja kausityöntekijät ja harjoittelijat kuuluvat kokoaikaisten palkallisten tavoin työlainsäädännön piiriin, ja on hyvä syy varmistaa, että myös heidän sopimuksensa ja työolot ovat kunnossa.
Palo- ja pelastussuunnitelman ja kemikaaliluettelon on käyttöturvatiedotteiden kanssa oltava ajan tasalla ja saatavilla. Kemikaalit on säilytettävä asianmukaisesti.
Tapaturma- ja hätätilanneohjeet on käytävä läpi kaikkien tilalla työskentelevien kanssa. Yli 10 henkilö työllistävässä yrityksessä oltava tehtäväänsä koulutuksen saanut työsuojeluvaltuutettu.
Työntekijän perehdyttämiseen on panostettava kunnolla. Uusien tehtävien ohjeistus ja koneiden käyttöohjeet on annettava täsmällisesti.
Henkilösuojainten ja turvalaitteiden käytön vaatimukset ja työohjeiden noudattamisen tärkeys on tehtävä selviksi.
Koneiden, laitteiden ja välineiden käytössä on ehdottomasti noudatettava niiden työturvallisuudesta annettuja ohjeita.
Työterveyshuolto on lakisääteinen velvoite ja koskee kaikkia työntekijöitä, myös kesätyöntekijöitä.
Ensiapuvalmius edellyttää, että jokaisessa työvuorossa on ensiaputaitoinen henkilö ja työntekijöille on annettu ohjeet tapaturmien varalle.
Jo edellä olevat velvoitteet antavat viitteen siitä, että työnantajan vastuu huolehtia työturvallisuudesta on hyvin laaja. Parhaiten kokonaisuudesta pääsee perille osallistumalla alan työturvallisuuskoulutukseen. Työsuojelupäälliköllä on oltava riittävä koulutus.
Työehtoihin ja -sopimuksiin liittyvissä asioissa viljelijää neuvoo Maaseudun työnantajaliitto.